ENDÜSTRİ 4.0’A YOLCULUK

Endüstri 4.0’a yolculuk, endüstri 4.0 ilk kez Almanya’da 2011 yılında telaffuz edilmiş, akıllı üretimlere verilen ad olarak biliniyor.

Endüstri 4.0 1700’lü yıllarda motorun icadı ve makinalaşma süreci ile başlayan bir konudur.

Bilginin artması ve depolanması, Makinalaşma, bilişimin netwörk ağların çoğalması, yazılım mühendisliği, sensörlerin kullanımı, yeni icatlar Endüstri 4.0’ı tamamlayan gelişim sürecidir.

Bilgi, makina, netwörk ağı ile yazılım ve sensörler sonucunda robotlaşan üretim Endüstri 4.0′ ı oluşturmaktadır.

Endüstri 4.0’ı günümüzde kurumsal firmalar yoğunlukla kullanmaktadır. Endüstri 4.0 az enerji ile çok verim demektir.

Az işçilik çok ürün, zamanın verimli kullanılması, az fire vermek gibi avantajlar Endüstri 4.0 ile mümkün oluyor.

Endüstri 4.0′ ın dezavantajları da var. Mesela insan işçiliğin azalması robotların çoğalması ile işsizliğin yoğunlaşması, siber güvenliğin öneminin artması, veri güvenliğine önem vermek, kalitenin insan takibinden çıkmasının sürdürülebilirlik durumu riski gibi dezavantajlarını da sayabiliriz.

Ülkemiz sanayicileri bu konuyu özellikle takip ediyor.

Her geçen gün CNC makinelerin üretimi ve satışı artıyor.

Devletimiz TÜBİTAK ve diğer kurumlar ile yenilik inovasyon çalışmalarına ciddi destekler veriyor. 800’ün üzerinde arge merkezi açan devletimiz bu sayıyı 1000’lere çıkarmayı hedefliyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu konuya özellikle eğiliyor.

Hatta ST Endüstri Radyo isminde bir yayıncı kuruluş müzik yayını yapmadan sürekli programlar yaparak KOBİLER’İ  ve halkımızı Endüstri 4.0 konusunda bilgilendiriyor.

ST Endüstri Radyo yeni gelişmeleri uzmanlar ve sektörün öncülerini konuk ederek, dinleyicileri ve sektörü bilinçlendiriyor.

Bizde Radyomuz Radyo Şeker FM 105.7 frekansından Endüstri 4.0 yayınlarına yer veriyoruz. Bundan sonra daha sık yer vereceğiz. Endüstri 4.0’a yolculuk, uzun bir süreç bu her halinden bellidir.

Eğitimde ise özellikle özel okullar, robotik kodlama eğitimlerini vermeye başladılar.

Devlet okulları bu eğitime son yıllarda önem vermeye başladı.

Eğitim kurumları acilen robotik kodlama ve endüstri 4.0 konularında ileri düzeyde ve yaygın eğitimler vermelidir.

Ticaret sanayi odaları ve Esnaf odaları endüstri 4.0 konusunda üyelerine kurslar vermelidir. Sendikalar çalışanlarını Endüstri 4.0 konusunda bilgilendirmelidir.

Daha önceki endüstri devrimlerini maalesef yakalayamayan ya da sonuna yetişip verimli katma değer elde edemeyen ülkemiz, Endüstri 4.0 çağını yakalayıp katma değere çevirmelidir.

Büyük devlet ve millet  olmanın gereği; geleceği görüp, ona göre önlem almak ve sonucunda sürekli gelişen dünyada ileri düzeyde yer almaktır.

Endüstri 4.0'a yolculuk

Endüstri 4.0’a yolculuk

Geleceği görmeyen bilgi sahibi olmayan, yaşadığı dönemde kendini geliştirmeyen şartlara uymayan toplumlar ya yok olur ya da sürekli sömürülen devlet olurlar.

Yazar: Ünal FIRAT

Bir yanıt yazın